Sveriges Träbyggnadskansli tackar för möjligheten att kommentera Bioekonomiutredningens förslag för en hållbar bioekonomistrategi och ställer sig bakom förslaget. Särskilt välkomnar vi förslaget om en nationell strategi för industriellt träbyggande.

Den svenska industriella träbyggnadssektorn har potential att utvecklas snabbt, och med rätt insatser kan sektorn kunna växa till en ny betydelsefull exportindustri och därmed utgöra en av pelarna i den gröna omställningen som världen och inte minst Europa står inför.

En nationell strategi för industriellt träbaserat byggande bör ta tillvara på den kunskapsuppbyggnad som byggts upp under den senaste 20-årsperioden och syfta till att etablera ett kraftfullt ekosystem som på ett tydligt sätt utmanar och driver på byggindustrins modernisering och omställning. Särskild vikt på läggas vid utveckling av beställarkompetens och affärsmodeller, samt regional och nordisk samverkan.

En nationell strategi skulle bidra till den gröna omställningen av och förnyelsen inom byggindustrin. Vidare skulle en nationell strategi, enligt den som utredningen föreslår, främja konkurrensen i byggsektorn och bidra till att diversifiera marknaden för olika metoder och byggmaterial. Att öka konkurrensen i byggsektorn ger potential till prisdämpande effekt samt främjar innovation och effektiviseringsarbete.


Susanne Rudenstam, kanslichef

Läs hela remissvaret här!