Foto: Juliana Fälldin
Anders Rosenkilde är adjungerad professor i konstruktionsteknik för industriellt träbyggande vid Lunds universitet och senior rådgivare hos branschorganisationen TMF.
Vid några tillfällen har bränder i trähus uppmärksammats i media. Här svarar Anders på ett antal frågor kring de brandtekniska utmaningar som finns med att bygga i trä, vad branschen gör för att minska skadorna vid brand, hur försäkringsbolagen ställer sig till att försäkra hus i trä och vad projektet Robust Egendomsskydd innebär.
Frågan som främst uppmärksammas just nu är den om brister vad gäller brandtätning i trämodul-fastigheter där hålrummen mellan modulerna ska ha varit bidragande till att branden spridit sig i stommen. Är det ett stort problem?
Det är inte många hus som brunnit där branden spridit sig via hålrummen. Med det sagt tar vi självklart frågan på största allvar och välkomnar Boverkets nya regelverk med skärpta förslag för att täcka in problemet med brandspridning inom dolda utrymmen i alla byggnader oavsett material. Alla konstruktioner ska vara utformade så att brand är förhindrad att sprida sig förbi brandcellsgränser.
I dagens BBR finns det krav på förhindring av brandspridning i vissa typer av luftspalter som ytterväggar, installationsschakt, vindsutrymmen och undertaksutrymmen men inte specifikt för luftspalter mellan moduler.
Berätta om projektet Robust Egendomsskydd, vad är det och vem har tagit initiativet till projektet?
I och med att andelen höga trähus ökar har trähusbranschen tagit initiativet till det här projektet i syfte att dela kunskap och erfarenheter med varandra för att hela tiden vara i framkant när det gäller utveckling inom alla områden som är kopplade till säkerhet och egendomsskydd, det vill säga att konstruktionen ska var utformad så att skadan på en byggnad ska begränsas vid brand. Företagen tar tillvara på varandras kunskap och implementerar den sedan i sin design- och kvalitetssäkringsprocess, allt för att kunder och andra intressenter ska vara säkra på att de hus som byggs i trä ska ha samma höga kvalitet och säkerhet.
Hur kommer det sig att branschen och branschorganisationen inte tagit fram ett ramverk för egendomsskydd tidigare?
Flera av trähusföretagen har under många år arbetat med succesiv utveckling av egendomsskyddet baserat på erfarenheter från ett fåtal bränder med större konsekvenser. Det man gör nu är att arbeta branschgemensamt med ökat egendomsskydd och detta sker även i dialog med försäkringsbranschen och Brandskyddsföreningen. Att ta fram ett ramverk faller sig naturligt nu när efterfrågan ökar snabbt och att vi får fler aktörer som bygger med trä. Vi som branschorganisation följer ständigt utvecklingen i olika frågor och arbetar aktivt tillsammans med våra medlemsföretag för kunskapsåterföring och utveckling av teknik och kvalitetssäkring för att bidra till ständig förbättring.
Vissa försäkringsbolag ställer sig tveksamma till att försäkra hus med trästomme, varför då om vi vet att husen är säkra?
Branschens snabba tillväxt har gjort att även försäkringsbranschens engagemang i trähus har ökat. I takt med växande marknadsandelar blir frågan om risker med trähus tydligare hos försäkringsbolagen. Från att tidigare varit en liten andel utgör nu hus med trästommar en allt större del av försäkringsbolagens portföljer och de har nu en ökande ström av förfrågningar om att försäkra hus med trästommar.
Försäkringsbranschen behöver, som alla andra, få mer kunskap om trähus och de olika träbyggsystemen, samt förstå hur dessa fungerar i förvaltning och skadehänseende. På motsvarande sätt har träbyggsektorn ett intresse av att få förståelse för försäkringsbolagens syn på risk.
Därför har Träbyggnadskansliet tagit initiativ till ett samarbete som handlar om att utbyta kunskap mellan träbyggnadsbranschen och försäkringsbolagen. Via ett pågående dialogprojekt som initierades 2023 kommer vi ständigt närmare varandra och ökar vår kunskap om varandras utmaningar och möjligheter.
Varför har risker med brand i trähus seglat upp som en fråga i media just nu? Bygga hus i trä har vi ju gjort i alla tider…
Andelen höga hus som byggs i trä har ökat markant under de senaste åren. Det är främst alla de klimatfördelar som byggande i trä medför och den effektiva produktionen som har drivit upp träbyggandet.
Denna ökande andel gör att allt fler får upp ögonen för träbyggande där vissa undrar över om det är en större risk med att bygga i trä och i så fall hur stor den risken är. Det är en relevant fråga, vi vet ju alla att trä är ett brännbart material.
Lyckligtvis kan jag lugna dem som oroar sig. Hus i trä är lika säkra som andra hus och de uppfyller samtliga gällande regelverk såsom Boverkets byggregler BBR. I de ytterst få fall en byggnad brinner ter sig skadorna på lite olika sätt beroende på vilket material huset är byggt i. Men säkerheten för dem som bor och verkar i en ny träbyggnad är inte lägre än för dem i en byggnad som är byggd i andra traditionella material som stål och betong.
Till slut, en sammanfattande fråga: Kan man bygga säkra hus i trä?
Ja! Alla hus som byggs i trä är säkra både för de boende och för räddningstjänsten, det vi nu arbetar med är att branschgemensamt verifiera ett fullgott egendomsskydd med verklighetsliknande brandprovningar i samverkan med RISE och Luleå Tekniska Universitet, LTU.