Ny rapport från RISE ger fakta och kunskap för fortsatt utveckling

Branschkommentar: Marknadsandelarna för modernt träbyggande har ökat snabbt det senaste decenniet, och med det också frågan kring brandsäkerhet i dessa byggnader. Nu har RISE gjort en analys av brandfrekvensen i moderna flervåningshus med stomme av trä. Rapporten baseras på en totalinventering av det bostadsbestånd som byggts sedan 1994 då Sverige genom EU-inträdet fick funktionsbaserade byggregler, och jämförelser har gjorts med det totala bostadsbeståndet i Sverige.

Syftet med studien är att skapa ökad kunskap om modernt träbyggande relaterat till brand genom att samla in statistik över byggda bostäder, brandincidenter i beståndet samt analysera statistiken. Moderna träbyggnader definieras här som byggnader där huvuddelen av de vertikalt bärande delarna i stommen är i trä och är mer än två våningar, samt uppförda efter ändringen av den svenska byggnormen 1994. I definitionen flerbostadshus inräknas även lägenheter i specialbostäder, det vill säga studentbostäder och vårdboenden. Totalt har 37 243 lägenheter byggda med modernt träbyggande identifierats. Det totalt antalet lägenheter i flerbostadshus uppgick vid utgången av år 2023 till 3 003 861 för hela riket (SCB, 2025).

Lägre förekomst av brandincidenter i moderna trähus
Samtliga brandincidenter i flerbostadshus och rad-, par- och kedjehus som rapporterats in av landets räddningstjänster till MSB under perioden 1996–2023 ingår i studien. Totalt har 93 458 brandincidenter för hela flerbostadshusbeståndet rapporteras till MSB under perioden 1996–2023. Från MSB:s data har totalt 166 brandincidenter för trähus identifierats, vilket ger en lägre förekomst av brandincidenter i lägenheter i flerbostadshus med trästomme än för den totala populationen.

Det lägre antalet kan bland annat förklaras av att det studerade byggnadsbeståndet är relativt nyuppfört, men det kan även finnas andra faktorer som påverkar.

– Statistiskt underlag och fakta är en förutsättning för att kunna fortsätta växa med kvalitet. Fortfarande är populationen trähus liten jämfört med den totala populationen, men den ger ändå en tydlig indikation om trähusens prestanda, säger Susanne Rudenstam, chef för Sveriges Träbyggnadskansli som är uppdragsgivare för analysen. Vi behöver bygga mer med träbaserade system, och det ska vi göra samtidigt som vi bygger säkrare och med en tydlig 0-vision för fel och skador.

Rapporten finns här: Kartläggning av brandincidenter i flervåningshus med trästomme 1996–2023